7 bosszantó típushiba, amit könnyedén elkerülhetsz az érettségin

A középszintű érettségi követelményrendszerre épülő Görgey-kódexben megtalálható tudáselemek elsajátítása mellett fontos, hogy ismerjetek néhány gyakorlati fortélyt, taktikát a típushibák elkerülésére. Ezért „Egyetlen pontot se hagyj hátra!” – jeligével összegyűjtöttük és megoldást is javasolunk 7 gyakori, a töri érettségin elkövetethető hibára.

1. típushiba: helytelen sorrendben kezded el a feladatmegoldást

Megoldás: a feladat utasításának elolvasása után egyből a kérdéseket olvasd el! Ha a forrással/forrásokkal kezdesz, egyrészt elmegy a kedved a feladattól, másrészt nem tudod tudatosan az adott kérdésre keresni a választ! Sőt az is előfordulhat, hogy van olyan kérdés, amelyhez nem is kell a megadott forrást elolvasni. Tehát: először a kérdések, aztán a források.

2. típushiba: túl gyorsan válaszolsz

Megoldás: ne kapkodd el a válaszadást! Olvasd el és értelmezd a feladatot, csak utána válaszolj: lényegre törően, szakszavakkal. Ha pedig nem ugrik be elsőre a válasz, akkor gondold át, hogy az adott korszakból milyen kulcsszavakat, szakkifejezéseket és személyeket ismersz. A helyes válasz köztük lesz. A Görgey-kódexben erre különösen nagy hangsúlyt fektettünk.

3. típushiba: nem a kérdésre válaszolsz

Megoldás: egy-egy esszében nem kell mindent leírni, ami a témával kapcsolatos. Ha külpolitikát kérdeznek, akkor fókuszálj a harcokra, háborúkra és a diplomáciára. Ha gazdaságot kérdeznek, sorold fel az uralkodóhoz/kormányhoz köthető gazdasági változtatásokat, majd írd le, hogy ezeknek mi volt a következménye. Azonban ha a gazdaságon belül csak nehézipar/könnyűipart kérdeznek, akkor az adott altéma legyen az esszé középpontjában. Fontos: ha a feladat megértésére nem kapsz pontot, úgy az egész esszé 0, azaz NULLA pontos lesz.

4. típushiba: helytelenül használod a történelmi atlaszt

Megoldás: a történelmi atlaszban nagyon sok információ elbújik, csak jó helyen kell őket keresni. A Görgey-kódex videóiban felhasználtuk és magyarázattal láttuk el ezeket a térképeket, megkönnyítve a felkészülést. De ne feledd: nem lehet csak az atlaszra hagyatkozni, abból nem tudsz megfelelő érettségit írni.

5. típushiba: rosszul választasz esszét

Megoldás: a négy esszé közül nehéz jól választani. Az első lépés ezért, hogy mindig jó párosítást válassz! Ez vagy a 13-16. vagy pedig a 14-15. feladatok. Más felállásban NEM lehet. A második lépés, hogy mindig a hosszú esszé alapján válassz, mert az a megszerezhető összes pont egyharmada, az esszékkel megszerezhető pont kétharmada.

6. típushiba: pontatlan nyelvezetet használsz

Megoldás: az érettségi idejére felejtsd el a szlenget és a rövidítéseket. Használj történelmi szakkifejezéseket – ha ezeket nem ismered, ne aggódj! A Görgey-kódex videóiban a fontos szakkifejezések ki vannak emelve, sokszor hangsúlyozom is őket.

7. típushiba: rosszul osztod be a rendelkezésre álló időt

Megoldás: a 180 perc soknak tűnik, de gyorsan elröppenhet, ha nem figyelsz oda. Az optimális időbeosztás az, ha egy-egy rövid feladattal átlagosan 6-7 percet foglalkozol, így marad 90-100 perc a két esszére. Ez elegendő arra, hogy akár vázlatot is írj, mielőtt nekilátsz az esszéknek. A vázlatban helyezd el a témát térben és időben, szedd össze a kapcsolódó szakszavakat, valamint foglald össze a források tartalmát egy mondatban. Írd le röviden az ok-okozati összefüggéseket is.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezeket a gyakorlati tippek csak iránytűt adnak a feladatmegoldáshoz, de megfelelő térkép nélkül így is el fogtok tévedni. Szerencsére a térkép maga a Görgey-kódex, az abban lévő videók, a tananyag, az online feladatok, illetve a próbaérettségi, amivel együtt kijutunk a töri érettségi dzsungeléből. Nézz bele, hogyan telik egy óra velem, utána pedig utazzunk együtt a sikeres töri érettségi felé!

Olvassatok, megéri – az Erő legyen veletek!

Elnyerte a tetszésed írásunk? Oszd meg másokkal is!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Szeretnél információt kapni legfrissebb híreinkről és kedvezményes ajánlatainkról?
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Legutóbbi cikkeink

7 bosszantó típushiba című ingyenes e-book

Már csak egy lépés van hátra!

Kérlek add meg az e-mail címedet, ahova kiküldhetjük számodra az ingyenes e-bookot. 

Ha szeretnél a jövőben más hasznos anyagot is kapni tőlünk, iratkozz fel hírlevelünkre is!